Jaska i okolicaVijesti

Jaskanski vatrogasci svetom misom obilježili svoj dan i blagdan svetog Florijana | audio

I desinečki vatrogasci proslavili blagdan sv. Florijana

Zbog situacije s koronavirusom ni jaskanski vatrogasci ove godine nisu proslavljali ni posebno obilježavali svog zaštitnika – Svetog Florijana.

U povodu Dana vatrogastva i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u našem je gradu jučer predvečer služena samo sveta misa i to na otvorenom ispred pastoralnog centra Župe svetog Nikole biskupa.

Misi su nazočili predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava, u ime kojih je zapovjednik jaskanskog DVD-a i zamjenik predsjednika Gradske vatrogasne zajednice Goran Batušić rekao da Sveti Florijan za sve vatrogasce ima posebno značenje:

 

Kao i u svim drugim okolnostima, vatrogasci su se i jučer pridržavali svih korona mjera:

 

 

Osim svoje primarne djelatnosti, vatrogasci su ovoga proljeća uključeni i u čitav niz drugih aktivnosti, od dostave hrane starijima u organizaciji Crvenog križa, preko ophodnje i kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite, do pomoći skladištenja medicinske opreme u bivšoj vojarni u Jastrebarskom.

 

Goran Batušić kaže još i da su vatrogasci obučeni za prijevoz osoba u izolaciju.

 

 

Desinečki vatrogasci proslavili blagdan sv. Florijana

Blagdan svog zaštitnika tradicionalno su proslavili i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg i Gornjeg Desinca. Uz pridržavanje mjera samozaštite i socijalnog distanciranja vatrogasci su nazočili svetoj misi u kapeli sv. Florijana u Donjem Desincu koju je predvodio župnik Župe Desinec vlč. Stjepan Halužan.

Na Svetoj misi koja se ove godine održala na otvorenom, bez tradicionalne procesije od pila Srca Isusovog i bez sviranja puhačkog orkestra, uz vatrogasce su nazočili i zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog Stipe Bučar, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, predsjednik DVD-a Donji Desinec Ivan Dugić, zapovjednik DVD-a Donji Desinec Daniel Kišan, te predsjednik DVD-a Gornji Desinec, ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog Vedran Boričević. Velečasni Stjepan Halužan tijekom misnog slavlja zahvalio je desinečkim vatrogascima na svemu što čine u zaštiti od požara i drugih nesreća svojim sumještanima, posebno sada u ovoj borbi protiv koronavirusa u kojoj su ponovno dokazali da njihova humanost i dobrota nema granica. Upravo to činio je i njihv zaštitnik sveti Florijan. Iako je misno slavlje održano skromnije s manjim brojem župljana, blagdan zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana proslavljen je svečano i dostojanstveno.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close