Jaska i okolicaVijesti

Konstituirana Županijska skupština Zagrebačke županije

U trećem pokušaju, jučer je konstituirana Županijska skupština Zagrebačke županije.

Predsjednica je (kako je nakon sklapanja nove HDZ-ove i HSS-ove koalicije bilo i najavljeno) HSS-ova Martina Glasnović koja je izabrana s 25 glasova za i 21 protiv. Potpredsjednik je HDZ-ov Mato Čičak koji je dobio 24 glasa, 8 je bilo protiv i 14 suzdržanih.

Izboru je prethodila prisega županijskih vijećnika te izbor Mandatnog povjerenstva za čijeg je predsjednika imenovan HDZ-ov Tomislav Masten.

U županijskoj skupštini, koja broji 47-ero vijećnika, šestero ih je iz jaskanskog kraja. Troje iz SDP-a: Mihael Zmajlović, Zvonimir Novosel i Nadica Žužak; iz stranke Stjepan Kožić Nezavisna lista to je Boris Klemenić; iz HDZ-a Miljenko Pavlaković i iz stranke Fokus Mario Budišćak.

Zmajlović: “HSS je ušao u konkurenciju najlicemjernijih stranaka”

Političke “rošade” u Zagrebačkoj županiji sve je teže pratiti. Primjerice, župan Stjepan Kožić, na izborima 2017. kada ga je podržao SDP, bio je kandidat HSS-a, no nakon pola godine napustio je HSS, osnovao svoju stranku i počeo suradnju s HDZ-om, čiji je kandidat bio i na ovogodišnjim izborima, a sada je opet (zajedno s HDZ-om) u koaliciji sa svojom bivšom strankom.

Naime, jučer se u trećem pokušaju uspjela konstituirati Skupština Zagrebačke županije, izborom HSS-ove Martine Glasnović za predsjednicu županijske Skupštine, zahvaljujući tome što je HSS raskinuo koaliciju sa SDP-om, s kojim je zajedno bio na svibanjskim izborima i priklonio se HDZ-u i njegovim partnerima kako bi se “složila” većina.

Podsjetimo, koalicija HDZ-a ima 13 mandata, a nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti 8, što čini 21 glas, no to nije dovoljno jer za većinu u Skupštini (koja ima 47 vijećnika) trebaju 24 glasa, pa se toj opciji pridružilo četvero HSS-ovaca, uz uvjet da dobiju mjestu predsjednika Skupštine, što se jučer i realiziralo.

Taj novi politički prevrat i prelazak HSS s lijeve na desnu stranu, izazivao je brojne reakcije, a posebno oštar je predsjednik županijskog SDP-a Mihael Zmajlović, koji je ustvrdio da je HSS tim potezom ušao u konkurenciju najlicemjernijih stranaka, te da se HSS-ova politička trgovina i prostitucija ni s čim ne mogu opravdati. Oko najnovijih događanja u skupštini Zagrebačke županije, županijski SDP medijima je odaslao priopćenje pod nazivom: “HSS radije izabrao HDZ nego većinu od 26 vijećnika”, u kojem stoji:

Ono o čemu se protekloga tjedna pričalo u političkim kuloarima potvrđeno je u utorak na 3. konstituirajućoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije. Vijećnici HSS-a izabrani na listi, koju je predvodio SDP, formirali su većinu s HDZ-om i strankom Nezavisna lista Stjepana Kožića, izigravši volju birača za fotelju predsjednice Skupštine.

Novo formirana većina u Skupštini Zagrebačke županije, broji 25 vijećnika. SDP-ovi članovi Skupštine naglašavali su u svojim raspravama da je većina bila moguća i bez HDZ-a i bez promjene volje birača od strane HSS-a .

„Četiri HSS-ova člana Županijske skupštine mogla su biti dio vladajuće većine od 26 vijećnika, a oni su zbog osobnih interesa i fotelje predsjednice Skupštine izabrali većinu od 25 ruku.“ – izjavio je Mihael Zmajlović.

U raspravi je istaknuto, da rezultati svibanjskih izbora za Skupštinu Zagrebačke županije nedvosmisleno pokazuju da većina građana nije podržala dosadašnji model vođenja Županije što su pokazale i brojke. Iz istog razloga SDP-ovi vijećnici su svojim potpisima podržali prijedlog za predsjednika Skupštine stranke Fokus i na taj način potvrdili da su spremni podržati svakog predsjednika Skupštine koji ne uključuje suradnju sa HDZ-om.

SDP-ovci su ukazivali na povijest dosadašnjih odnosa između HSS-a i HDZ-a, te HSS-a i Nezavisne liste Stjepana Kožića, pitajući se kakva će biti suradnja nakon brojnih i počesto neprimjerenih teških riječi između stranaka trenutke većine. Na pitanja i komentare na sjednici, niti članovi Skupštine niti javnost nisu dobili odgovore, osim floskula o sprečavanju novih izbora koji realno nisu niti prijetili.

„Svatko tko imalo prati politiku i događaje u društvu zna da je to jeftin trik i da iza toga stoji politička trgovina koja će isto tako koštati, a ni ne znamo koliko, možda više od tih 5 milijuna. Ne budimo naivni, mora postojati neka kompenzacija.“ – izjavio je Zmajlović, dodavši da se javnost s pravom treba pitati koja je cijena ove političke prevare. “HSS je ušao u konkurenciju najlicemjernijih političkih stranaka, političkih pervertita i siguran sam da će za to snositi posljedice među biračima. Danas mi je puno jasnije zašto je župan Kožić napustio HSS.” – zaključno je istaknuo šef županijskog SDP-a Mihael Zmajlović.

Ponovimo da je nova predsjednica županijske skupštine Martina Glasnović u utorak dobila 25 glasova, dok je 21 bio protiv. Izabran je i potpredsjednik iz vladajuće većine, a to je HDZ-ov Mato Čičak, koji je dobio 24 glasa (8 je bilo protiv i 14 suzdržanih), dok za drugog potpredsjednika (iz oporbenih redova) nije bilo prijedloga.

Sličan sadržaj

Back to top button