Jaska i okolicaVijesti

Jastrebarsko među tri najposjećenija grada Zagrebačke županije

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora, Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila blizu 140 tisuća turističkih dolazaka, što je za 14% više nego tijekom 2018. godine, a porastao je i broj noćenja za 12% i to s 205 na skoro 230 tisuća.

I prošle godine Zagrebačku županiju su posebice posjećivali strani gosti, koju su ostvarili više od 107 tisuća dolazaka i skoro 170 tisuća noćenja, a najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko, koje bilježi porast turističkih noćenja za čak 35% zahvaljujući ponajviše hotelskom smještaju.

Turisti Zagrebačke županije najviše su i odsjedali u hotelima, potom u objektima u domaćinstvu te kampovima. Županija je za turizam u ovogodišnjem proračunu osigurala 7,3 milijuna kuna, pa će tako tako i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova itd.

Također, za gradove i općine raspisat će se javni poziv za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture, kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama. Kao i prethodnih godina, Županija će podržati organizaciju turističkih manifestacija, kao i rad Turističke zajednice Zagrebačke županije. U ovoj godini, kreće i naplata turističkih pristojbi prema novom Zakonu, koje se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i općini od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Foto
Screenshot 360 Provideo
Izvor
Zagrebačka županija

Sličan sadržaj

Back to top button