192/193 infoVijesti

Naši heroji vatrogasci na puno intervencija zadnjih dana

Nedjelja je bila posebno naporna za vatrogasce VZG Jastrebarsko

Dva požara dimnjaka, jedna tehnička intervencija i pružanje pomoći civilnoj zaštiti u protekla 24 sata

Uz borbu protiv širenja koronavirusa, preventivnih ophodnji i ostalih aktivnosti što ih vatrogasne postrojbe članica VZG Jastrebarskog intenzivno provode ovih dana, u protekla 24 sata dodatno su vatrogasne postrojbe izašle i na 4 izvanredna događaja.

Dvije intervencije gašenja požara čađe u dimnjacima

Jučer u 12 sati i 55 minuta zaprimljena je dojava o požaru čađe u dimnjaku u Celinama. Na intervenciju je odmah po dojavi izašla vatrogasna postrojba DVD-a Petrovine sa vatrogasnim vozilom za gašenje požara i 5 vatrogasaca, te vatrogasna postrojba DVD-a Belčići sa vatrogasnim vozilom i jednim vatrogascem koji je požar uočio prilikom redovne ophodnje naselja. Požar je u kratkom vremenu lokaliziran, nakon čega je izvršeno čišćenje izgorenih ostataka čađe u dimnjaku.

 

Tijekom današnjeg jutra u 11 sati i 26 minuta zaprimljena je ponovno dojava o požaru dimnjaka, ovoga puta u Čegljima. Na intervenciju je izašla vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarskog sa vatrogasnim vozilom za gašenje požara i 6 vatrogasaca. I ovaj požar lokaliziran je u vrlo kratkom vremenu, a čišćenje ostatka zapaljene čađe i osiguranje trajalo je do 12 sati i 30 minuta.

Urušavanje dimnjaka i djelomično urušavanje crijepova s krova kuće u Novakima Petrovinskim

Jutros u 8 sati i 15 minuta zaprimljena je dojava o urušavanju dimnjaka i crijepova s obiteljske kuće u Novakima Petrovinskim. Na intervenciju je izašla vatrogasna postrojba DVD-a Novaki sa vatrogasnim vozilom i 2 vatrogasca te vatrogasna postrojba DVD-a Domagović sa vatrogasnim vozilom i 6 vatrogasaca. Saniranje oštećenja vatrogasci su izvršili nakon jednog i pol sata. Nastala oštećenja vjerojatno su uzrokovana potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu u nedjelju, a dodatno urušavanje uzrokovano je jačim vjetrom tijekom protekle noći.

Vatrogasci pružili pomoć i Civilnoj zaštiti RH u centralnom skladištu u Jastrebarskom

Jučer su, na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske,  4 člana vatrogasne postrojbe DVD-a Črnilovac u 17 sati upućena na ispomoć prilikom istovara pristigle pomoći u opremi Republici Hrvatskoj u centralno skladište civilne zaštite u Jastrebarskom.

Tijekom dana će još vatrogasci DVD-a Novaki zajedno s volonterima Gradskog društva crvenog križa obavljati dostavu osnovnih životnih namirnica i lijekova na području grada Jastrebarskog i susjednih općina.

Naporan dan za vatrogasce VZG Jastrebarsko

Nedjelja 22. ožujka izrazito je bila teška stresna za vatrogasne postrojbe članica VZG Jastrebarskog. Uz preventivne ophodnje koje provode u svrhu nadzora nad provjerom provođenja mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite RH s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, dodatno su u nedjelju u noćnim satima vatrogasci DVD-a Jastrebarskog u 3 sata i 29 minuta izašli na intervenciju gašenja požara drvarne i sjenice u jaskanskoj južnoj zoni sa 3 vatrogasna vozila i 12 vatrogasaca. Objekt je zatečen u potpuno razbuktaloj fazi i ubrzo je lokaliziran. Intervencija je trajala sve do 6 sati i 20 minuta neposredno prije potresa koji je pogodio Zagreb i širu okolicu.

Odmah nakon potresa po nalogu gradskog vatrogasnog zapovjednika sve vatrogasne postrojbe obišle su sva gradska naselja kako bi pružile pomoć lokalnom stanovništvu, ali i popisali prve uočene štete od potresa.

Na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u Zagreb su upućeni i članovi tima za spašavanje iz ruševina čiji su članovi i vatrogasci sa područja VZG Jastrebarskog. Sve do večernjih sati 10 vatrogasaca iz DVD-a Cvetković, DVD-a Jastrebarsko, DVD-a Gornji Desinec i DVD-a Čabdin pomagali su stanovnicima grada Zagreba u evakuaciji s viših katova zgrada kao i u raščišćavanju ulica od otpalog građevinskog materijala sa oštećenih zgrada.

U ranim poslijepodnevnim satima dodatno je aktivirano 14 vatrogasaca vatrogasne postrojbe DVD-a Cvetković koji su pružali ispomoć nacionalnom Stožeru civilne zaštite RH kod prijevoza kreveta, opreme za grijanje, deka i ostalog materijaal iz skladišta civilne zaštite u Jastrebarskom na lokaciju sekundarnog objekta u Arenu Zagreb u koji će po potrebi biti zbrinuti lakše oboljele osobe od koronavirusa.

Ostale raspoložive vatrogasne postrojbe dva puta tijekom dana obišle su i sva naselja na području grada Jastrebarskog prilikom kojih nije zabilježeno kršenje mjera propisanih odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite RH.

Tijekom popodnevnih sati vatrogasci DVD-a Jastrebarskog izašli su i na intervenciju saniranja dimnjaka na zgradi Županijskih službi u ulici Vladka Mačeka 2 uz angažman vozilo za rad na visini jedne privatne tvrke koja je u planskim dokumentima za ovakve izvanredne situacije.

Nedjelja vatrogascima počela već u pola 4 ujutro

Nedjeljni ludi dan za jaskanske vatrogasce započeo je u 03:24 kada smo dobili dojavu o požaru drvarne i sjenice u jaskanskoj južnoj zoni. U 03:29 izašli smo sa navalnim vozilom i autocisternom, a zatim i sa kombi vozilom s ukupno 12 vatrogasaca. Objekt smo zatekli potpuno obuhvaćen požarom u razbuktaloj fazi i ubrzo ga stavili pod kontrolu.

Nakon rasčiščavanja, vratili smo se u spremište u 06:20 i u spremištu dočekali potres koji nas je sve iznenadio. Odmah smo obilježili nekoliko opasnih zgrada u samom centru grada sa kojih su pali dimnjaci i dijelovi krovišta

Dvoje naših članova osposobljenih za spašavanje iz ruševina alarmirano je te su se uputili za Zagreb.

U 07:25 napravili smo ophodnju te ustanovili štetu na još 6 objekata u Gradu.

U 14:00 izašli smo na intervenciju saniranja dimnjaka na zgradi županije, odmah čim smo dobili na raspolaganje vozilo za rad na visinama. U 15:00 krenuli smo u još jednu preventivnu ophodnju.

Kao i za ostatak Hrvatske i za nas je ovo bio jedan ludi i naporan dan kakvog se ni najstariji od nas ne sjećaju. Molimo građane za razumijevanje da ne ulaze u zonu rada za vrijeme trajanje intervencije jer je to i za njihovu, a i za našu zaštitu posebno u ovo vrijeme pandemije.

Vedran Boričević, zapovjednik VZG Jastrebarsko

 

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close