Jaska i okolicaVijesti

“Protivim se, da se otpad iz Zagreba, gura u Zagrebačku županiju!”

“Protivim se, da se otpad iz Zagreba, gura u Zagrebačku županiju!” – poručuje Mihael Zmajlović, SDP-ov i HSS-ov kandidat za župana, koji je na konferenciji za novinare obznanio – da postoji politički dogovor HDZ-a i aktualnog župana Stjepana Kožića, da odlagališta i spalionice otpada budu izvan Zagreba, odnosno u Zagrebačkoj županiji.

 

Zmajlović je podsjetio da HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, otvoreno u svom programu, čak i na jumbo plakatima šalje poruke da zbrinjavanje zagrebačkog otpada treba staviti „izvan Zagreba“, te da se isto tako otvoreno zalaže i da se i spalionica radi izvan Zagreba.

“Takvim pristupom ruši se Sporazum iz 2018. godine, potpisan između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o zajedničkoj gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu.” – kaže Zmajlović i dodaje da pitanje zbrinjavanja otpada, koji Županija rješava 20 godina i dalje neće biti riješeno, te pojašnjava: “Možda upravo u dogovoru HDZ a i Kožića oko zbrinjavanja otpada grada Zagreba i Zagrebačke županije na područje naše županije, leži odgovor na pitanje zašto župan Kožić već godinama „na životu“ održava tvrtku Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, koja doslovno ne radi ništa i nema svrhu, osim što isplaćuje plaću direktoru, bivšem HDZ-om gradonačelniku Sv. Ivana Zeline. Ta tvrtka je još 2018. godine trebala biti pripojena trgovačkom društvu Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Međutim to se nije dogodilo i godišnje se pola milijuna kuna troši najviše na plaće direktora i tajnice u tom poduzeću. Radi očuvanja svoje fotelje i koalicije s HDZ-om, župan Kožić je već jednom, još 2008. godine raskinuo Sporazum potpisan između Županije i Zagreba, koji je definirao zbrinjavanje zajedničkog otpada u Zagrebu. Danas, 13 godina kasnije, kao kandidat HDZ-a za novi mandat očito je spreman to ponoviti.”

Kad sve ovo zbrojite s otvorenim najavama kandidata za zagrebačkog gradonačelnika da se otpad treba zbrinjavati izvan Zagreba, nije teško zbrojiti dva i dva i zaključiti da se ovdje radi o zakulisnim igrama – kaže Zmajlović i dodaje da su to vrlo jasne najave, da Kožić i HDZ planiraju otpad zbrinjavati u Zagrebačkoj županiji, što je politička trgovina Kožića i HDZ-a na štetu stanovnika Zagrebačke županije.

Sličan sadržaj

Back to top button