Jaska i okolicaVijesti

Što je umjetnik htio reći? Paviljon u jaskanskom perivoju tema i na Gradskom vijeću

audio

U okviru EU projekta “Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve”, u Jastrebarskom je, kao što je poznato, uređen Turističko-informativni centar kao ključna informativna točka za sve posjetitelje našega grada, a u perivoju dvorca Erdödy nedavno je izgrađen i paviljon.

Upravo taj paviljon svojim neobičnim izgledom izaziva različite komentare građana, a o njemu je na aktualnom satu posljednje sjednice jaskanskog Gradskog vijeća govorio i MOST-ov vijećnik Roman Rodić kojeg je zanimalo što taj objekt predstavlja i koja mu je funkcija te tko je autor tog dijela. Također, Rodić je kritički dodao da ne vidi svrhu tog objekta.

 

Na Rodićeva pitanja i komentare oko paviljona očitovao se gradonačelnik Zvonimir Novosel te između ostalog kazao kako je autor isti arhitekt kao i od Mosta Ljube Kraljević te da paviljon nudi građanima sjedenje, odmaranje i uživanje u prostoru. Svjestan da izgleda neobično i drugačije nego što su slični objekti po drugim gradovima, dodao je da paviljon, osim u unutarnjoj strani, nudi i mogućnost sjedenja s vanjske strane.

 

Gradonačelnik kaže i kako jedino što paviljonu nedostaje su pristupne staze koje će biti napravljene u prvim danima građevinske sezone sljedeće godine. Kazao je kako je paviljon projektiran uz nadzor i mišljenja Konzervatorskog odjela u Zagrebu pa nema razloga da ga taj isti Konzervatorski odjel ne odobri jer je objekt udovoljavao svim karakteristikama. “Nekoliko puta sam bio u paviljonu i mislim da će ga ljudi, kad ga počnu koristiti, itekako zavoljeti i biti ponosni na njega jer će svojom pojavnošću i oblikovanjem biti jedinstven i dati našem perivoju drugačiji štih. Nismo htjeli raditi repliku paviljona iz drugog grada nego smo željeli napraviti jaskanski primjerak. Mislim da smo u tome uspjeli, a građani će to procijeniti kad ga počnu više koristiti, vjerujem da će to biti na proljeće.” – završno je rekao gradonačelnik Novosel.

 

Bez obzira na opširno gradonačelnikovo objašnjenje, vijećnik Rodić inzistirao je na još nekim pojedinostima oko paviljona.

 


Projekt kulTura u okviru je Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna je vrijednost projekta 1.316.243,02 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava EFRR iznosi 1.118.806,54 eura (85%), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15%), a razdoblje provedbe projekta trajalo je sveukupno 30 mjeseci.

“Doživi kulTuru potpuno drugačije”, održana završna konferencija projekta

Sličan sadržaj

Back to top button