Jaska i okolicaVijesti

U Zagrebačkoj županiji na pomolu novi preustroj, javno savjetovanje još samo danas i sutra

Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zagrebačke županije kojom se jedan upravni odjel dijeli na dva, a dva se pripajaju drugima, nalazi se na javnom savjetovanju od ponedjeljka. Internetsko savjetovanje otvoreno je samo četiri dana što znači da traje još samo danas i sutra. Skraćeni rok savjetovanja, kako stoji u županijskom pojašnjenju, primjenjuje se iz razloga što su svi relevantni čimbenici bili uključeni i upoznati s reorganizacijom.

Župan Stjepan Kožić predlaže, naime, reorganizaciju upravnih odjela, prije svega dva odjela čiji su pročelnici iz redova SDP-a. To su Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i Mirela Katalenac pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

 

U ponedjeljak je objavljena i Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zagrebačke županije koja se do 21. ovog mjeseca nalazi na e-savjetovanju, a iz koje je vidljivo da se Upravi odjel za fondove Europske unije pripaja Upravnom odjelu za gospodarstvo, a Upravni odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu dijeli se na dva upravna odjela: za odgoj i obrazovanje, te za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Spajaju se i Upravni odjel za poslove Županijske skupštine i opću upravu, a dobro upućeni tvrde da se i to čini zbog kadroviranja. Kako novu reorganizaciju mora pratiti i proračun, na javnom savjetovanju je i Nacrt prijedloga Izmjena i dopuna Proračuna Zagrebačke županije za ovu godinu s projekcijama za naredne dvije godine.

Nova reorganizacija u Zagrebačkoj županiji najavljena je krajem prošloga tjedna u Jutranjem listu, koji je županijskim političkim obračunima posvetio poveći članak. U njemu stoji kako župan smatra da je postojeći sustav pokazao “određene manjkavosti” i da zato predlaže reorganizaciju, no njegova zamjenica Nadica Žužak ističe pak da se radi isključivo o obračunu i političkoj osveti i to nakon kritika predsjednika županijskog SDP-a Mihaela Zmajlovića na račun župana Kožića.

Prema pisanju Jutarnjeg, Nadica Žužak poslala je i mail pročelnicima Kokotu i Katalenac, u kojem ih moli da dobrovoljno odstupe sa svojih pozicija. Kako je navela, naputak za takvu odluku dobila je od župana Stjepana Kožića i potpredsjednika njegove stranke Vlade Horine koji joj je osobno na sastanku prenio županov zahtjev. Kao razlog odstupanja navedeno je “političko vrijeme pred nama”.

SDP-ovi pročelnici, očekivano, odbili su napustiti svoje pozicije te su poslali pismo županu u kojem traže da im navede razloge zbog kojih moraju otići. Odgovore nisu dobili.

Kako bi se u potpunosti shvatila pozadina ovog zahtjeva, treba podsjetiti da je u početku ovog saziva Skupštine većinu držala koalicija HSS-a i SDP-a, no onda je došlo do velike rošade u kojoj je HDZ preuzeo većinu u Skupštini. Aktualni župan Stjepan Kožić napustio je potom HSS i osnovao vlastitu stranku te prekinuo suradnju sa SDP- om, pa tako sada većinu u Skupštini drže HDZ, stranka Milana Bandića, te Kožićeva nezavisna lista s još nekoliko stranaka.

Pročelnici koje se sada smjenjuje članovi su SDP-a, no posao su dobili prije dvije i pol godine preko javnog natječaja, te ih se, smatraju u njihovoj stranci, ne može samo tako smijeniti. Smjeni su ponajviše kumovali intenzivni napadi Mihaela Zmajlovića i županijskog SDP-a na župana Kožića zbog netransparentnog korištenja sredstava iz Fonda za pomoć gospodarstvu u doba pandemije koronavirusa.

 

Zamjenica župana Nadica Žužak, također članica SDP-a, o ovom slučaju kaže: “Vlado Horina mi je rekao da Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije, bombardira župana, te da zato više nije moguća suradnja s pročelnikom Kokotom i pročelnicom Katalenac. Uz to je naveo da nam dolazi burno političko vrijeme, te da je zato najbolje da odstupe. Drugim riječima, oni su sada na krivoj strani.” – kaže Žužak.

Vlado Horina, međutim, demantira da mu je župan Kožić uputio ikakav zahtjev te tvrdi da nije tražio da pročelnici odstupe. On potvrđuje da je imao sastanak sa Žužak, no, navodi da su samo “politički razgovarali, jer je SDP krenuo u intenzivnu kampanju” za parlamentarne izbore, a cilj sastanka je bio da “naša politika u županiji funkcionira normalno”.

Župan, pak, kaže da predlaže jedan upravni odjel manje, kao i određene preinake postojećih odjela kako bi rad bio učinkovitiji, a o SDP-ovim prozivkama kaže da su dio njihova plana da on odstupi pa da zamjenica Žužak preuzme vlast u Županiji.

Ponovimo kako je internetsko savjetovanje oko ove odluke otvoreno još samo danas i sutra, a može se pronaći na internet stranici Zagrebačke županije u rubrici “transparentnost”.

Povezane vijesti

Back to top button