Jaska i okolica

Uz Aleju lipa u Jaski i Aleja prvašića | AUDIO i FOTO

Sadnjom 21 lipe na prostoru sportskog centra „Centrala“, Pčelarska udurga „Lipa“ iz Jastrebarskoga u subotu je nastavila prošlogodišnju akciju sadnje medonosnog bilja.

Zajedno s jaskanskim pčelarima, lipe su sadili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar, što je posebno obradovalo Darka Vancaša, predsjednika Pčelarske udruge „Lipa“.

 

Pokrovitelji sadnje, bili su Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko, čiji je zamjenik gradonačelnika – Stipe Bučar, podjsetio da u gradu djeluje velik broj udruga.

 

A projekt je počeo lani, povodom 25. obljetnice djelovanja udruge jaskanskih pčelara.

 

lipa1

Sadnju lipa na Centrali, i riječju i djelom, podržao je i župan Stjepan Kožić:

 

“Ovo je izuzetna gesta pčelarske udruge Lipa koja, osim što pripomaže pčelama, čuva i okoliš”, rekao je župan:

 

Zagrebačka županija najbrojnija je po broju pčelara u Republici Hrvatskoj, istaknuo je, nadalje, župan Kožić:

 

lipa2

Županija je za prihranu pčelinjih zajednica osigurala pčelarskim udrugama ove godine bespovratnih 130 tisuća kuna.

Za subotnje sadnje medonosnih lipa, najavljeni su i skorašnji „Dani meda“, koji se u Jastrebarskom, s ciljem promocije pčelarstva, održavaju već 12 godina, a ovogodišnji će se održati od 25. studenoga do 5. prosinca.

 

Jaska dobiva i Aleju prvašića

Uz Aleju lipa, Jastrebarsko će imati i Aleju prvašića. Naime, svaki će prvi razred, svake godine, posaditi stablo kod Glazbene škole Jastrebarsko, a prva stabla u budućoj Aleji prvašića, bit će zasađena ovoga petka, 11. studenog, u 9 sati, u okviru događanja povodom Dana grada.

Riječ je o projektu Društva Naša djeca i Grada Jastrebarskog, čija je idejna začetnica naša sugrađanka Snježana Agostini.

Povezane vijesti

Back to top button