Kolumna

Lastavice lete na krilima Jadranke Prša i Mirjane Krga!

2. dio priče o jaskanskim rukometašicama

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Ovo je nastavak priče o jaskanskim perspektivnim rukometašicama koje su 1970. ozbiljnije počele igrati rukomet i uporno trenirale. Početnoj ekipi ubrzo su se pridružile i nove djevojke u kojima je bilo puno potencijala. Ekipi koja je započela prve rukometne korake priključuje se Jadranka Prša, Mirjana Krga, Anđelka Vuković, Olga Bogdan i na kraju Snežana Nastevski. Te su djevojke bile pravo osvježenje i sjajno su se uklopile u postojeću ekipu. Zajedno su izborile ulazak u Hrvatsku ligu. Izuzetan strijelac bila je Mirjana Krga kojoj je posvećen drugi dio ove priče.

Utakmica kod stare škole, 23. listopad 1971., u bijelim dresovima slijeva: Branka Dragović, Lidija Peris, Anđelka Bradvić, Svetlana Bajalović

 

Irena Dabović, koncentrirana na golu, bila je vrlo uspješna u obrani sedmeraca, listopad 1971.

 

stoje slijeva: Olga Bogdan, Branka Dragović, Marina Njirić, Vesna Slivnik, Nataša Gagović, Željka Lončarić, Anđelka Bradvić, Svetlana Bajalović; Čuče: Irena Žalac, Irena Dabović, Lidija Peris, Jadranka Prša, Darinka Bijelić, Jadranka Vasić

Najprije ću opisati nekoliko utakmica proljetnog dijela prvenstva 1974. na temelju dostupnih izvješća. Bile su to utakmice koje su u tim početnim godinama i te kako obilježile ženski rukomet koji je i u narednim godinama imao uspjeha s novim generacijama. Jaskanske rukometašice prve su utakmice odigrale u bijelim dresovima. Nakon velikog uspjeha i plasmana u Hrvatsku ligu na bijelim dresovima otisnuta je i reklama sponzora „Jaska vina“. Bilo je još sponzora, među njima i „Progres“ pa su naše odlične rukometašice imale i drugu garnituru dresova i trenirke.

U izvješću Sportskih novosti od 10. travnja 1974. s utakmice Slavonija DI – Jaska odigranoj 7. travnja u Slavonkom Brodu, zapisano je da je domaća ekipa pobijedila rezultatom 12:8. Za Jasku su tada nastupile: Dabović, Njirić, Prša (2 pogotka), Bijelić (1), Bradvić (1), Nastevski, Krga (1), Dragović, Bajalović (3), Žalac, Lončarić, Vuković. Bila je to prva prvenstvena utakmica u proljetnom dijelu prvenstva Hrvatske lige. Sedam dana kasnije na „Centrali“ po kišovitom i klizavom terenu Jaskanke su izgubile od druge ekipe Podravke rezultatom 5:6. Kod domaćih igračica najbolja je bila golmanica Irena Dabović. Za Jasku su na toj utakmici nastupile Dabović, Bijelić, Peris (2), Bajalović, Prša (2), Krga (1), Lončarić, Vuković, Nastevski, Bradvić, Žalac.

U Izvješću SN 30. travnja zapisano je da je odigrana utakmica između Jaske i Ine. Rezultat je bio 8:13, a kod domaćih je bila najbolja Irena Dabović. Članice RK Jaska igrale su pred 150 gledatelja u slijedećem sastavu: Dabović, Peris (1), Prša (5), Bijelić, Bradvić, Krga (1), Bogdan, Bajalović, Lončarić, Dragović (1), Vuković. Slijedeća utakmica odigrana je početkom svibnja u Đakovu pred 200 gledatelja. Domaće su igračice bile uspješnije i po kišovitom vremenu pobijedile 20:11. Jaskanke su igrale u sljedećem sastavu: Dabović, Peris (3), Prša (3), Bijelić (1), Bradvić, Krga (3), Dragović, Bajalović (1), Lončarić, Vuković. Šesnaesto kolo pamtit će se po deset golova Jadranke Prše gošćama iz Karlovca. Unatoč tome, igračice Dubovca na „Centrali“ pobijedile su 20 – 15. Domaće igračice nastupaju u ovom sastavu: Vuković, Peris, Prša (10), Bijelić, Bradvić (1), Krga, Dragović (3), Bajalović (1), Lončarić, Nastevski, Braje.

Na „Centrali“, slijeva: Branka Dragović, Lidija Peris, Jadranka Prša, Svetlana Bajalović

 

Jaskanke se brane od protivničkog napada
Svetlana Bajalović (br. 10) u napadu, Anđelka Bradvić (br.5) i Jadranka Prša (br.3) očekuju razvoj situacije

 

Sedmerac pred jaskanskim golom

 

Sličan sadržaj

Vrlo zanimljivu utakmicu sredinom svibnja rukometašice iz Jaske su odigrale s ekipom Mladosti u Viduševcu, koju su na kraju ipak izgubile rezultatom 13:10. Jadranka Prša je i ovu utakmicu odigrala sjajno. Jaska je ovu utakmicu igrala u sastavu: Dabović, Peris (3), Prša (5), Bradvić (1), Krga, Dragović, Bajalović (1), Lončarić. Jedan od većih poraza dogodio se u Kutini. Domaće igračice postigle su 35, a primile samo sedam pogodaka. Po izvješću SN od 28. svibnja i novinaru Rudi Krznariću među gošćama je bila najbolja Mirjana Krga. Jaskanski sastav činile su: Vuković, Prša (3), Bradvić, Braje (1), Krga (3), Lončarić, Bajalović, Dragović, Peris, Bijelić.

U narednom kolu na domaćem terenu „lastavice“ su pobijedile „Zagorac“ iz Krapine rezultatom 9:8. U domaćoj ekipi najbolje su bile Jadranka Prša i Irena Dabović. Sastav igračica u toj pobijedi bio je: Dabović, Peris (1), Prša (4), Bijelić (2), Bradvić, Krga (2), Dragović, Bajalović, Lončarić, Braje, Vuković. U dvadesetom kolu na gostujućem igralištu u Virovitici Mirjana Krga postiže deset pogodaka. No, i to je bilo malo jer je domaća druga ekipa pobijedila Jaskanke rezultatom 20:13. Tada su igrale: Dabović, Krga (10), Dragović (1), Bradvić, Bijelić, Peris (2), Braje, Vuković.

Treba se pokušati probiti kroz gustu obranu gošći

 

Gol iz kontre
Kapetanica ekipe Svetlana Bajalović prima priznanje od Vlade Svobode

 

Treba se postaviti i obraniti

Dobro raspoloženje i zadovoljstvo igranjem rukometa još više zbližava djevojke koje su u svojem mjestu i dalje bile prava atrakcija. Naravno, djevojke su u dobrom prijateljstvu i korektnim odnosima prema sportu, a posebno rukometu, osim druženja tražile i zabavu te su baš zato često znale organizirano ići na Japetić i opuštati se na svježem zraku i lijepim pogledima na sve strane.

Darinka Bijelić i Svetlana Bajalović na Japetiću

 

Kadar iz turnira

U čast općinskog praznika 26. kolovoza, u Jastrebarskom je 1974. odigran rukometni ženski turnir. Jaskanke su na tom turniru od četiri ekipe u prvom kolu pobijedile ekipu „Partizana“ 11:1, a djevojke iz Duga Rese koje su imale naziv „Mrežnica“ pobijedile su „Mladost“ 15:5. U finalu je ženska ekipa iz Duga Rese pobijedila Jasku rezultatom 8:6.

 

Nastavak na sljedećoj stranici…

1 2Sljedeća stranica

Sličan sadržaj

Back to top button