Kolumna

Godina obljetnice

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Kada se vozite iz Zagreba prema Karlovcu (ili obrnuto), prilikom silaska s autoputa za Jastrebarsko odmah nakon naplatnih kućica nailazite na jaskansko naselje Čabdin. Iako je jedno od manjih naselja u Gradu Jastrebarskom, njegovi žitelji ponosni su na svoje naselje, a kako i ne bi bili kad su ove godine proslavili 125 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Osnovani su 1893. zajedno sa DVD Cvetković s kojim su djelovali u početnim godinama 19. i 20 stoljeća. Godine 1924. u mjestu Čabdin je izgrađen vatrogasni dom i osnovan tamburaški sastav. Vlastiti dom im je dobro došao za potrebe društvenog života. Zajedničko djelovanje DVD Čabdin i DVD Cvetković održalo se sve do 1949. kad se DVD Čabdin odvaja i daljnjih godina djeluje samostalno.

Slijeva: Mladen Lončarić, Željko Popović, Tomislav Lončarić, Ivan Vukušić
Uzvanici na obljetnici DVD-a Čabdin

Kakva su nekad bila vremena tih početnih godina pred Prvi i Drugi svjetski rat možemo si samo zamišljati. Kojom su se opremom služili tadašnji vatrogasci i kojim stručnim znanjem – to nam je još jedna nepoznanica u današnje vrijeme napretka i razvoja tehnologije. No, imali su tadašnji vatrogasci veliko i plemenito srce koje krasi svakog vatrogasca i u današnje vrijeme. Upravo zbog takvog razmišljanja i prijenosa na nove i mlađe generacije dobrovoljna vatrogasna društva su opstala unatoč svim društveno-političkim promjenama i bivšim državama na ovim našim prostorima.

Priznanja su osim pojedinaca primali DVD-ovi i jaskanska poduzeća

DVD Čabdin je kroz tih svojih 125 godina imao brojnih osoba i događaja koji su obilježili njihovo društvo u pozitivnom i humanom smjeru. Kako bi to sve uspjeli pobrojiti i objasniti potreban je prostor jedne publikacije. Zbog toga ću kroz ovu priču pokušati objasniti ono značajnije u posljednje dvije godine. Prošle 2017. godine njihov je tamburaški orkestar proslavio 20 godina uspješnog rada i djelovanja. Orkestar je po drugi puta osnovan 1997. pod vodstvom pokojnog prof. Stanka Filkovića. U današnje vrijeme orkestar uspješno vodi gospodin Natko Gaberc. Za svoj su rad nagrađeni plaketom Grada Jastrebarskog.

Tamburaški orkestar DVD-a Čabdin
Tamburaški orkestar DVD-a Čabdin

Ove 2018. godine njihov je agilni predsjednik Mladen Lončarić unatoč zdravstvenim problemima od brojnih pripremnih akcija DVD-a dana 30. kolovoza ponudio kombi svojeg društva s kojim je dio vatrogasaca iz Jaskanskog kraja išao dana 30. kolovoza odati počast stradalim vatrogascima u Kornatskoj tragediji.

Na Kornatima, slijeva: Franjo Jagunić, Mladen Lončarić, Ivan Jagunić, Dragutin Kelečić, Andrej Krlin, Srećko Bučar, Josip Lacković

Ta se tragedija dogodila 30. kolovoza 2007. na otoku Velikom Kornatu u klancu podno Velog Vrha. Tom je prilikom u rutinskoj vatrogasnoj intervenciji stradalo 12 vatrogasaca na licu mjesta ili su preminuli u bolnicama. Tragediju je preživio jedino Frane Lučić, vatrogasac iz Tisnog. Rutinska intervencija se pretvorila u tragediju čiji misterij još ni danas nije otkriven. Svake se godine na taj dan odaje počast stradalim vatrogascima, a bilo je tako i ove godine. Ovom prilikom u kombiju kojeg je vozio Srećko Bučar (DVD Čabdin) bili su vođa puta Mladen Lončarić (DVD Čabdin), Franjo Jagunić (DVD Plešivica), Dragutin Kelečić (DVD Stankovo), Ivan Dugić (DVD Donji Desinec), Josip Lacković mlađi (DVD Jastrebarsko), Andrej Krlin (DVD Čeglji) i ja kao novinar.

Prije početka mise za preminule vatrogasce na Kornatima
U klancu podno Velog vrha
Vatrogasci prije mise

Prilikom dolaska na dogovoreno mjesto u Murter prije ukrcaja na brod koji je sve vatrogasce prevozio do uvale Šipnat, priključili su nam se još neki vatrogasci iz našega kraja. Pri dolasku nekoliko brodova u uvalu, po procjeni je bilo oko 300 osoba, među kojima je bilo vatrogasaca iz cijele Hrvatske, civila i članova obitelji stradalih vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi koje su tog nesretnog dana trebali ugasiti požar. Nakon sv. mise za sve stradale, odana je im je i počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Ovaj tužni dan upamtili smo svi koji smo u tom trenutku posjetili ovo mjesto i svi smo si odreda postavili isto pitanje ‘Kako je to što se dogodilo bilo moguće?’. Prilikom povratka kući uslijedio je posjet vatrogasnom društvu u Tisnom.

Uvala Šipnat
Mladen Lončarić prilikom uspona

Članovi DVD-a Čabdin mjesecima su se tijekom ove godine spremali za proslavu 125. obljetnice svojeg društva. Osim što je trebalo osmisliti program, trebalo je ostvariti bezbroj kontakata i prijedloga te na najbolji mogući način sve to prezentirati dana 21. listopada 2018. Svečanost je pred brojnim uzvanicima održana u kongresnoj dvorani Princessa u Jastrebarskom. Uz vrlo simpatičan program na svečanoj je sjednici osim podjele priznanja održan i kulturno umjetnički program. Nastupili su Tamburaški orkestar DVD-a Čabdin, solist Miroslav Živković i Zbor AD HOC, a zabavni je program nastavljen uz Desinečke tamburaše. Osim predsjednika Mladena Lončarića i uvodnog pozdrava o DVD-u Čabdin mogli smo mnogo više saznati od tajnika Tomislava Lončarića i zapovjednika Ivana Vukušića.

U programu smo imali prilike čuti i lijepu pjesmu koju je za DVD Čabdin napisao Josip Banković. Vrijedno je spomenuti da DVD Čabdin u 2018. godini broji 61 člana, a to je svaki treći mještanin naselja Čabdin. Svaki ovaj član DVD-a Čabdin zaslužuje posebno priznanje zbog svojeg vremena koje je odvojio da bi zajednički djelovali humano, pošteno, domoljubno i čovjekoljubno. Također, njegovi mještani mogu biti ponosni na svoj DVD koje je nositelj društvenih događanja kao i u svim ostalim mjestima na području grada Jastrebarsko. Mogu mirno spavati jer jako dobro znaju da su članovi DVD-a uvijek prvi u pružanju pomoći bilo kojoj osobi u teškoj životnoj situaciji. DVD Čabdin je manje društvo, ali ima veliki značaj upravo jer se nalazi u gospodarskoj zoni Jastrebarskog i prvo može pomoći u gašenju požara.

Sličan sadržaj
Tajnik DVD-a Čabdin Tomislav Lončarić
Slijeva: Josip Banković, Mladen Lončarić, Ivan Vukušić
Solist Miroslav Živković pjeva uz glazbu Tamburaškog orkestra DVD-a Čabdin
Voditelj Tamburaškog orkestra Natko Gaberc dirigira ispred AD Hoc-a i orkestra
Miroslav Živković pjeva u pratnji Desinečkih tamburaša

Dana 13. studenoga Dan je Grada Jastrebarskog – dan na koji je JNA otišla iz Jastrebarskog. Tom prilikom na svečanoj sjednici dodjeljuju se gradska priznanja pojedincima i Udrugama koje društveno djeluju u našem Gradu. Ove je godine nakon prijedloga DVD-u Čabdin zasluženo pripala jedna od nagrada koju je primio predsjednik Mladen Lončarić. Naposljetku, možemo samo poželjeti mnogo uspjeha u djelovanju i radu DVD-u Čabdin i svim mještanima toga naselja.

Predsjednik DVD-a Čabdin Mladen Lončarić se zahvaljuje na svečanoj skupštini Grada Jastrebarskog prilikom primanja gradske nagrade

Zdenko Vuković Cena

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.
Back to top button