Kolumna

Revijalne utakmice

Priča o nekadašnjim revijalnim utakmicama na području bivše općine Jastrebarsko koje su bile vezane uz neke manifestacije i događanja

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Važnost određenog sporta može se mjeriti popularnošću na kugli zemaljskoj, brojem natjecatelja, zanimanjem nacije i naravno interesom gledatelja da ga posjećuju, prate, uživaju u dinamičnosti i konačno da pronađu svoje simpatizere, od kojih su neki i uzor mlađim i nadolazećim generacijama. Jedan od najpopularnijih i najzanimljivijih sportova je i nogomet. Zašto nogomet? To je već pitanje za mnoge profesije koje se bave raznim istraživanjima, bila ona sociološkog ili nekog drugog karaktera. Iako ima prekrasnih sportova koji imaju svoju vrijednost, dinamičnost i popularnost, gotovo u svim se situacijama revijalno igra nogomet. Svi ste svjedoci da kad se organizira neka priredba, od sportova se uvijek igra nogomet. I ovaj podatak ima neki svoj značaj i važnost. U našem gradu Jastrebarsko ta se tradicija nastavlja godinama, a u ovoj priči ću pokušati podsjetiti na neke takve utakmice koje su u prošlosti odigrane.

Pedesetih godina u Jastrebarskom se počeo organizirati “Sajam vina”, zatim je 1964. godine u Mladini prvi put organizirana višednevna manifestacija “Berba grožđa”, koja je početkom hrvatskog Domovinskog rata nastavljena u našem mjestu Jastrebarsko u organizaciji Radio Jaske. Bilo je to na više lokacija, najprije na Štrosu, zatim na Trgu Ljube Babića, pa na parkiralištu kod Mercatora na Trešnjevki. Slijednik te manifestacije nakon toga se nastavlja i održava na Sajmištu u organizaciji Grada Jastrebarsko pod imenom “Dani vina”, koji su od ove 2019. pronašli koncesionara koji će se o toj manifestaciji brinuti narednih pet godina. Uz ovu su manifestaciju vezana sportska, kulturna i mnoga druga događanja, a ovdje ću se zasad baviti onim sportskim. Nekako u približno vrijeme “Prvog Sajma vina” u Jastrebarskom pedesetih godina započele su se odigravati i revijalne nogometne utakmice koje su bile prava zabava za brojne posjetitelje.

Ekipa ‘Mršavih’, 18. kolovoza 1952.

 

Obje ekipe ‘Mršavi’ i ‘Debeli’, 18. kolovoza 1952.

 

Izlazak ekipa na glavni teren, 18. kolovoza 1952., a znatiželjni gledatelji nestrpljivo očekuju

 

Već je dobro znano da se u vremenu od 1948. do 1960. nogometno igralište na kojem je natjecateljske utakmice odigravao lokalni klub NK Jaska nalazilo kraj parka. Točnije, bilo je to mjesto na kojem se danas nalazi Hrvatski šumarski institut. Nakon izgradnje tog igrališta u istoj ulici pedesetih godina su započele gradnje novih obiteljskih kuća, najprije nazvano Radničko naselje, a kasnije Cvjetno naselje. U toj su ulici mještani Jastrebarskog ponosno dolazili i navijali za svoje nogometaše. Zanimljivo je da tih godina nije bilo niti mosta prema Cvjetnom naselju, već se u park prelazilo preko jedne brvi.

Godine 1948. je sa radom u Jastrebarskom počeo djelovati i garnizon u koji je došla vojska. Ubrzo je za potrebe vojske i mještana morao biti izgrađen most koji danas prelazi preko potoka Reka, na ulazu u jaskanski perivoj. To nogometno igralište imalo je visoku ogradu i drvenu oružarnu, a u perivoju se nalazio bazen gdje se u početnim godinama čak kupala i “narodna” vojska, koja je taj pridjev izgubila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća u hrvatskom Domovinskom ratu.

Početkom pedesetih godina upravo su se na tom igralištu počele odigravati i revijalne utakmice između mještana Jastrebarskog. Jedna ekipa je bila sastavljena od mršavih mještana, a jedna od malo popunjenijih, nazvana debeli. Možemo si samo zamisliti kakva su atrakcija bili i jedni i drugi koji su istrčali pred znatiželjne gledatelje i promatrače. Utakmice su to u kojima su mnogima zanimljiviji oni koji manje znaju koristiti nogometnu loptu, koja je pak završavala na svim mogućim stranama, pozicijama i dijelu terena. Na takvim utakmicama privlačni su oni simpatični “stričeki” koji imaju neodoljivu želju da taj okrugli predmet upute na pravo mjesto. Tehnika tu nije potrebna, već samo želja da se par metara krećete lijevo-desno ili naprijed-nazad. Lopta će već doći do svakoga i pronaći ga, želio on to ili ne. Ima poteza koji nasmijavaju i vesele sve prisutne, a krajnji je rezultat uvijek povoljan. Uspjeh je za obje ekipe bilo koji završni rezultat. Upravo je to bit revijalnih utakmica – da nemaju natjecateljski, već upravno zabavni karakter. Bile su to utakmice koje su iz dana u dan sve više privlačile mnoge Jaskanke i Jaskance na tadašnje nogometno igralište.

Pogled s jednog brega na Lokošin Dol

 

Sličan sadržaj
Pogled s drugog brega

 

Godine 1969. Franjo Mikulić i Mirko Kos za stolom, skroz desno

 

Koliko je takvih utakmica odigrano, nije mi poznato. Pretpostavljam da je to bilo nekoliko godina zaredom. Svi su željeli biti u centru pažnje. Odlukom vodećih osoba u mjestu Jastrebarsko da se na tom mjestu gdje se nalazilo nogometno igralište izgradi Jugoslavenski institut za četinjače, nogomet je zakratko zamro u Jastrebarskom, pa čak i lokalni klub “Jaska” koji je dvije sezone (1960./61. i 1961./62.) igrao natjecateljske utakmice u gostima, do vremena kad je zbog nedolaska na dvije utakmice tijekom sezone morao biti izbačen prvo iz Karlovačkog pa i iz Zagrebačkog saveza (ili podsaveza). Nakon što je i ta mogućnost iskorištena, omladina pokreće omladinsku ljetnu ligu na Sajmištu, a NK Jaska ubrzo natjecanje započinje u proljeće 1963. na novouređenom igralištu upravo na Sajmištu. Već naredne godine 1964. u Mladini (Lokošin Dol) započinju vinske svečanosti koje su oduvijek bile vezane za jaskanski kraj. Uz vino nekako je usporedo išao i nogomet te revijalne utakmice. Tih prvih godina “Berbe grožđa” revijalne utakmice nisu odigravane, ali su nastavljene na Sajmištu.

Na odigravanje revijalne utakmice se išlo u pratnji muzike 1967.

 

Odabrani igrači veselo otpozdravljaju prisutnim promatračima

 

 

Svima je u mislima samo prestižna utakmica

 

Osmijeh je bio garancija zabave koja se upravo očekivala

 

Nastavak na sljedećoj stranici.

1 2Sljedeća stranica

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button