Kolumna

IN MEMORIAM – Josip Košćak Čera

(1948.-2018.)

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

U subotnje jutro 18. kolovoza 2018. našim gradom je odjeknula vijest o smrti našeg dragog i omiljenog sugrađanina Josipa Košćaka Čere. U prvi čas nevjerica i provjere da bi se ta žalosna vijest brzo proširila i našim gradom. Jaskanski Čerček, kako smo ga mi sportaši od milja zvali, bio je društveno aktivan u našem gradu Jastrebarsko, a preminuo je 17. kolovoza 2018. u Zagrebu. Rodio se 15. ožujka 1948. u mjestu Gola kraj Koprivnice. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja školovanje je nastavio u vojnoj školi i poslovnim dolaskom u naš grad ranih sedamdesetih bio je vojna osoba bivše države. Jaskanci su ga odmah prihvatili kao i on Jastrebarsko. Odmah je svoje mnogobrojne ljudske i sportske sposobnosti uključio u brojna jaskanska društva. Nogomet je najprije počeo igrati za bivši garnizon u Jastrebarskom koji se tada natjecao u općinskoj nogometnoj ligi.

Ubrzo postaje igrač NK Jaska i malonogometne ekipe „Veseli dečki“ iz Jastrebarskog. Još i danas pamtim malonogometne utakmice u kojima su napadački dio činili: Josip Košćak Čera, Željko Jurak, Franjo Šoštarić i moja malenkost. Bili smo „mali, manji i najmanji“, ali problem u igri, svima. Usporedno s nogometom Čera je neizbrisiv trag ostavio kao član Judo kluba Jaska u početnim godinama, zatim kao strastveni ribič i učitelj mladih generacija koje su osvajale i brojna priznanja i medalje za ŠRD Jastrebarsko.

 

Josip Košćak za vrijeme nogometnih dana, član NK Jaske
Josip Košćak Čera, treći slijeva u dresu Judo kluba Jaska

Josip je imao i umjetničkog dara, kojeg je pokazivao na brojnim kolonijama i izložbenim manifestacijama, te je bio suosnivač i član Likovnog društva „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog. Njegove slike krase mnoge domove Jaskanaca i brojnih prijatelja. Često je svoje umjetničke slike donirao na brojnim događanjima, a posebno darivateljima krvi i Gradskom društvu Crvenog križa Jastrebarsko i atletičarima koji su dolazili na Jaskanski polumaraton u organizaciji Atletskog kluba „Jastreb 99“. Mnogi ga se sjećaju i kao humanitarca koji se rado odazvao na svaku akciju, a pamtimo ga i prilikom uključenja pomoći poplavljenoj Slavoniji 2014., kad se dobrovoljno uključio u rad.

Josip prilikom Jaskanskog polumaratona, svibanj 2018.

 

Bio je poseban, imao je svoj stil i način života, uvijek nasmijan i nikad svadljiv. Nije mogao trpjeti nepravdu i još u bivšoj državi par je puta tražio izlazak iz ondašnje vojske tijekom službe. Konačno je krajem osamdesetih uspio, da bi se u Domovinski rat uključio među prvima i bio je jedan od boljih i cijenjenih hrvatskih branitelja. Veliki znalac koji je svojim iskustvom i znanjem i te kako pomogao da naš grad i kraj ostanu čitavi. Veliko domoljublje Josip Košćak Čera pokazao je i prilikom nedavno održanog Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se odvijalo u lipnju i srpnju ove godine te redovitim dolaskom u omiljeni sportski kafić „MB“ u Jastrebarskom, gdje je strastveno navijao.

Josip za vrijeme SP 2018. u nogometu u omiljenom kafiću “MB”

Osobno smo zajedno proveli mnogo vremena, kako na sportskom terenu, tako i u omiljenom kafiću. Upamtio sam tvoje brojne doživljaje, a danas mi nažalost, od tebe ostaju samo slike koje si mi poklanjao.

Dragi naš Čera, neka ti je laka hrvatska zemlja, svjetlost uvijek svijetlila i neka te čuva dragi Bog.

Počivao u miru Božjem!

Zdenko Vuković Cena

Sličan sadržaj

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button