Kolumna

Nastup KUD-a “Lipa” Slavetić na Ohridskom festivalu

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

KUD “Lipa“ iz naselja Slavetić, Grad Jastrebarsko, slijedeće godine slavi desetu obljetnicu uspješnog djelovanja i rada. U svojem su postojanju već na brojnim nastupima širom Lijepe Naše, regije pa čak i Kanade, na najbolji mogući način promovirali kulturu svojega mjesta i Grada Jastrebarskog. Njihovi su nastupi uvijek bili nagrađeni pljeskom prisutnih promatrača koji štuju naše običaje i kulturu. Ove su godine odlučili nastupiti na Ohridskom festivalu s kojeg vam donosim putopisnu priču.

Svoje su putovanje vrlo lukavo organizirali preko Zvjezdane Domladovac. Bio je to odličan potez jer je vlasnica turističke agencije, Zvjezdana, već organizirala brojna putovanja i imala je iskustva s takvom vrstom putovanja. Vrlo dobro je procijenila da su za njih potrebni i domaći lokalni vodiči koji pruže maksimum svojim znanjem i mnogim drugim korisnim informacijama. Krenimo redom – putovanje preko Hrvatske i Srbije započelo je 19. kolovoza 2018. u večernjim satima. Ugodnom vožnjom autobus napunjen članovima KUD-a „Lipa“ i ostalih posjetitelja ovog događaja u Makedoniji stigao je do Skoplja. Turistički vodič Vasilka Dimitrovska dočekala nas je na dogovorenom mjestu, a Zvjezdana je sve to koordinirala. Gospođa Vasilka po zanimanju je arheolog i znanstvenica, te predaje na fakultetu, u Skoplju je pružila maksimum kako bi povjerenoj grupi dočarala mnoge ljepote ovoga glavnoga grada Makedonije, koji iz dana u dan doseže velik broj žitelja. Brojni spomenici Skoplja lijepa su slika za svakog posjetitelja pa su tako naravno bili i za nas. Vidljivo je da narod u Makedoniji drži do svoje prošlosti.

Razgledavanje znamenitosti u Skoplju
Razgledavanje znamenitosti u Skoplju
Razgledavanje znamenitosti u Skoplju
Turistički vodič Vasilka Dimitrovska

Imali smo prilike vidjeti staru gradsku tvrđavu, crkvu Sv. Spasa, muzejski dio Majke Tereze, džamiju Mustafa Paše, staru skopsku čaršiju, spomenik Aleksandru Velikom i drugim znamenitim osobama iz povijesti Makedonije, kameni most preko Vardara i brojne nove građevine, ulicu koja vodi do stare željezničke stanice gdje je 1963. stao sat prilikom potresa koji je bio u Skoplju. Svaki se turist vrlo lako prepoznaje pa su nas uočili i domaći ulični trgovci i okupljali se s ciljem prodaje svojih rekvizita. Nama je ipak u prvom planu bilo razgledavanje znamenitosti grada. Gospođa Vasilka je u kratkom vremenu pokušala upoznati nas sa značajnijim događajima iz prošlosti Makedonije i njezinih žitelja, a tim povodom smo joj svi zahvalni. Poslije ručka u glavnom gradu Makedonije koji je na nas ostavio pozitivan dojam, put smo nastavili prema našem odredištu hotelu „Solferino“ u Strugi, gdje smo se smjestili u popodnevnim satima. Malo smo bili iznenađeni dočekom u nepoznatom dijelu toga grada, ali ubrzo smo se uvjerili da je sve u redu. Hotel je smješten na samoj obali Ohridskog jezera i jednom početnom dijelu grada Struge. Po smještaju 20. kolovoza, objavljena su prva istraživanja, a večernja šetnja centrom grada Struge uz rijeku Drim bila je za nas novost. Grad u kojem se na svakom dijelu nešto događa, a najviše trgovina svega i svačega i mnogobrojni ljudi u šetnji bili su za nas iznenađenje u odnosu na dio gdje smo mi bili smješteni.

Slijeva: Hakijev prijatelj, Haki Iljazi, Stipe Bučar

Strugu ćemo pamtiti i po posjeti Hakija Iljazija i njegovog prijatelja koji je vozački ispit polagao u našem gradu Jastrebarskom. Haki je po odlasku u rodnu Makedoniju, gdje se u današnje vrijeme bavi nekim novim poslom, nekad bio stanovnik našega Jastrebarskog, a Jaskanci ga pamte po prodaji voća i povrća na nekadašnjoj „ženskoj tržnici“ u Jastrebarskom. To je prostor odmah do zgrade Radio Jaske. I u današnje vrijeme je u kontaktu s brojnim Jaskancima, a ovaj puta je u posjet došao preko zamjenika gradonačelnika grada Jastrebarskog, Stipe Bučara, s kojim je također u kontaktu i koji je s nama išao na ovaj prekrasan put.

Ohridski amfiteatar
Srednjovjekovna Crkva Sveti Kliment i Sv. Pantelejmon
Stara Ohridska tvrđava
Pogled na Ohrid

Iz hotela „Solferino“ i grada Struga putovali smo na izlete u Ohrid, Sveti Naum i nastup na Ohridski festival. U utorak, 21. kolovoza, prilikom jutarnjeg upoznavanja Ohrida, naš vodič bio je zabavan gospodin Ljupčo Juzmeski, koji je proglašen najboljim promotorom Makedonije. Dotični gospodin jednostavno vas privlači svojom toplinom, načinom i znanjem koje vrsno koristi dok Vas upoznaje sa znamenitostima prekrasnog Ohrida i jezera na čijim se obalama smjestio taj simpatičan grad u jugozapadnom dijelu Makedonije. Davne 1990. godine bio sam na Ohridu i odmah sam primijetio brojne pozitivne promjene ovoga grada u koji uvijek imate želju vratiti se. Tipični turistički grad s mnogo povijesnih spomenika, dinamičnim životom, prekrasnim jezerom iz kojeg možete na brojne izlete priča su koju treba svatko od Vas sam osjetiti. Cjelodnevni boravak iskoristio sam da sam zasebno istražujem, upoznam Hrvate koji ovdje žive i rade i sretnem se s dragim osobama iz Bitole koje sam od ranije poznavao prilikom planinarenja na Pelister.

Crkva sv. Ivana Kanea
Hrvat Pavel Filev u Ohridu prilikom intervjua za Radio Jasku
Hrvatica Marija Fileva ispred svoje trgovine u Ohridu
Spomenik Sv. Ćirilu (sjedi) i Metodu

Šetajući tako Ohridom upoznao sam simpatičnu obitelj Filev koja već 46 godina ovdje radi i živi te ima trgovinu Ohridskih bisera. Osim što su me lijepo primili, uspio sam s njima obaviti i nekoliko intervjua koje ćete imati prilike čuti na valovima Radio Jaske. Duhoviti vodič Ljupčo po Ohridu nas je proveo starim ulicama, zatim čaršijom, uz spomenike Ćirilu (po makedonskom Kirilu) i Metodu, Sv. Naumu, Sv. Klimentu u crkvu Sv. Sofije, pa Sv. Ivana Kanea, Samuelovu tvrđavu i još mnoge druge dijelove koji privlače brojne turiste i posjetitelje. Posebno smo se razveselili kad smo ugledali Hrvatsku zastavu i članove KUD-a Marof iz Novog Marofa koji su također nastupili istu večer na festivalu „Ohrid Sun“. Poslije odličnog i uspješnog nastupa KUD-a „Lipa“ uslijedila je prekrasna večer u hotelu „Ambasador“ gdje je bio smješten KUD Desinec, koji je dva dana ranije nastupio na Ohridskom festivalu. Bili su to dani i kad su naša dva gradska kulturno-umjetnička društva na najljepši mogući način prikazali pjesmu, ples i glazbu koju njeguju ova dva naša naselja. Posebna atrakcija tih nastupa su bile i njihove upadljive i privlačne narodne nošnje koje značajno i posebno predstavljaju kulturu i ljepotu Lijepe Naše.

Nastup KUD-a „Lipa“ Slavetić
Nastup KUD-a „Lipa“ Slavetić
Druženje s KUD-om Desinec
Turistički vodič Ljupčo Juzmeski na sv. Naumu

Dana 22. kolovoza u srijedu naš vodič Ljupčo je nakon prospavane noći ponovno briljirao odvevši nas na Sv. Naum. Atraktivna vožnja brodom, razgled manastira, kupanje u Ohridskom jezeru bili su više od osvježenja, a kupnja suvenira zaokružila je dan kojeg će se svi rado sjećati. Povratak u Ohrid korišten je za dodatnu kupnju svega onoga što bi trebalo biti trajna uspomena na Makedoniju. Slijedeće jutro slijedio je odlazak iz Struge prema Albaniji. Kako bi i taj dio puta bio privlačan, Zvjezdana je osigurala novog vodiča koji je s nama putovao sve do Tirane. Turistički vodič Nikola Batkoski je cijelo vrijeme vožnje autobusom i „gutanja“ određenih kilometara vrlo zanimljivo i poučno pričao i dočarao nam Albaniju o kojoj smo uvijek razmišljali samo na svoj način. Albanija je za vrijeme vladavine komunističkog vođe Envera Hodže (1908.-1985.) od 1944. pa sve do njegove smrti bila zatvorena zemlja. Ostavilo je to dosta traga u ovoj zemlji, a kao primjer toga navest ću samo dvije činjenice. U vrijeme vladavine Envera Hodže vozački je ispit za sve državljane te zemlje osim dužnosnika bio zabranjen, a smrću ovog vladara to je ukinuto i zbog toga su i u današnje vrijeme Albanci dosta loši vozači. Drugi primjer je gradnja 700.000 bunkera uzduž granice prema bivšoj državi Jugoslaviji jer je Hodža imao svoju percepciju i strah od napada iz Jugoslavije.

Albanski grad Elbasan
Tirana
Tirana
Turistički vodič Nikola Batkoski (u sredini) nas napušta u Tirani

Poznato je da je svaki bunker skoro veličine jednosobnog stana, a uz to je pod zemljom izgrađeno mnogo tunela koji su povezivali takve određene utvrde. Kažu da je Hodža gradio više pod zemljom nego iznad, gdje su građevine bile stare i derutne. Poslije 1985. i to se promijenilo te je u Albaniji mnogo toga sagrađeno i uređeno i to je zemlja koja se nakon otvaranja prema Europi i svijetu dosta brzo razvija. Ulaskom u Albaniju uz te silne bunkere stigli smo u grad Elbasan, gdje smo se kratko prošetali u pratnji našega vodiča da bi put nastavili do Tirane, koja je ogroman grad. Tu smo se oprostili od našega vodiča kojem smo se zahvalili, a put smo nastavili do grada Skadra na Skadarskom jezeru. Razgledali smo ga, smjestili se, obavili prekrasnu večeru i proslavili dva rođendana te nakon noćenja put nastavili prema četvrtoj državi ovoga našega putovanja, Crnoj Gori.

Skadar
Večera u Skadru
Podgorički atraktivni most
Budva

Ulaskom u tu državu primjećujemo promjene o kojima smo mnogo više saznali od našeg novog turističkog vodiča. Bila je to Dejana Baošić koja nas je dočekala u Podgorici. To je po njezinim riječima grad od 185.000 žitelja, a obišli smo ga autobusom i put nastavili prema Budvi i Kotoru. U tom gradu Dejana nas vodi starim dijelom Kotora i vrlo pozorno objašnjava. Ako su nam prethodna tri vodiča zaslužili sve pohvale, Dejana također svojim odličnim znanjem i realnim pogledom nastavlja u sličnom tonu. Ne samo da nas je upoznala, već nam se i približila svojim pogledima na životne situacije te nas je šarmirala svojom jednostavnom komunikacijom i poznavanjem naše države Hrvatske. Slušajući Dejanu, odmah sam došao na ideju da nam u intervjuu predstavi svoju Crnu Goru na koju je ponosna te Albaniju u koju često vodi turiste. U intervjuu je jednostavno briljirala i na najbolji je mogući način promovirala svoj rad i vlastitu državu. U posebnoj emisiji „Znaš kaj ti bum rekel“ na Radio Jaski, čiji nastavak stiže krajem ovog ljeta, saznat ćete mnogo toga što niste nikad znali. Dejani hvala još jednom na tom divnom razgovoru uz želju da svi koji možete posjetite Crnu Goru i uvjerite se u njezine riječi. I ne samo Crnu Goru, već i Albaniju te posebno Makedoniju i Srbiju gdje su prema nama svi oni koje smo sreli i s njima razgovarali bili vrlo ljubazni. Slične doživljaje ispričali su mi i članovi KUD-a Desinec koji su na brojnim odmorištima kroz Srbiju i Makedoniju osjetili veliku gostoljubivost (jer su se istim putem i vraćali u Hrvatsku), a posebno su bili oduševljeni domaćini hotela „Ambasador“ koji su u vrijeme boravka KUD-a Desinec organizirali dvije svadbe. Članovi KUD-a Desinec su tom prilikom iskoristili svoje glumačko umijeće i prikazali svoju „Prigorsku svadbu“ našega kraja koja je bila osvježenje za sve prisutne domaćine u Makedoniji.

Sličan sadržaj
Kotor
Članovi KUD-a „Lipa“ Slavetić prate Dejanu Baošić
Ulicama Kotora
Intervju s Dejanom Baošić

Poslije rastanka od turističkog vodiča Dejane Baošić u lijepom gradu Kotoru put nastavljamo prema granici naše države gdje nakon pet dana veselo ulazimo i uživamo u ljepotama obale Jadranskog mora i naših prekrasnih manjih gradova, kao i naše ponajbolje turističke atrakcije, Dubrovnika. Pred jutro 25. kolovoza sretno i veselo stižemo u naš grad Jastrebarsko, puni prekrasnih i nezaboravnih dojmova. Pošto su kulturni djelatnici i sportaši najbolji primjeri odličnih odnosa i uspostavljanja kontakata, svi mi koji smo bili na ovom lijepom putovanju i srčano navijali za naš KUD „Lipa“ uspjeli smo ostaviti odličan dojam. Povodom toga smo već sada dobili ponude da gostujemo u Bitoli i Vrnjačkoj Banji, a Marija Fileva mi je čak uputila poruku da je jedna grupa iz Ohrida zainteresirana da posjeti naš grad i „Dane vine“ po kojima je Jastrebarsko poznato.

 

Ovo putopisna priča neka bude primjer načina na koji trebamo promovirati naš kraj, grad i državu, veseliti se svakom uspjehu, uživati u ljepotama drugih država i cijeniti njihove vrijednosti, a svima onima koji imaju bilo kakvih predrasuda neka ih uklone jer pošteni i korektni ljudi će vam se uvijek ukazati i biti za suradnju i od pomoći.

Zdenko Vuković Cena

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button