Kolumna

Baka poznatog hrvatskog diplomata bila je Jaskanka!

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Ovo je priča o još jednoj nekadašnjoj obitelji iz Jastrebarskog. Iz te obitelji su također i potomci vrlo zanimljive i cijenjene osobe koja je ostavila traga u društvenom i političkom životu Lijepe Naše.

Dr. Janko Dimnjaković

 

Ante Zubčić

 

Od kuda prezime Zubčić u Jastrebarskom?

Podatke za ovu obitelj dobio sam od gospodina dr. Janka Dimnjakovića, koji je porijeklom iz Cvetkovića, a svoj cijeli život je proveo u Zagrebu. Gospodin Janko potječe iz obitelji Zubčić. Zahvalan sam mu za fotografije koje mi je donio i podatke koje sam saznao od njega. Njegov djed Ante Zubčić je porijeklom iz općine Lovinac. Lovinac se nalazi u trokutu Gospić-Udbina-Gračac. Antin sin Franjo Zubčić (Varaždin, 11. rujna 1869. – Jastrebarsko, 29. travnja 1906.) bio je gimnazijski profesor i doselio je u Jastrebarsko. Oženio se Marijanom (Jastrebarsko, 6. studeni 1878. – 21. srpnja 1924.) iz obitelji Matšek koja je krajem 19. stoljeća također doselila u naše mjesto. Marijana je u crkvenim knjigama zapisana kao Ana Marija, a na spomeniku groblja Jastrebarsko piše Mariana. Gospođa Neda Dabelić mi je pojasnila da je u Hrvatskoj ime Marijana isto što i Mariana na njemačkom jeziku. U vrijeme života Marijane u dijelu imućnijeg i na njemačkom jeziku obrazovanog građanstva u familijarnom krugu se koristio taj jezik te su zbog toga Marijanu zvali Mariana.

Iz dostupnih digitaliziranih podataka na internetu sam saznao vrlo vrijedne i iscrpne podatke koje je objavilo ravnateljstvo gimnazije iz Karlovca. Školske godine 1894./95. četrnaest je učenika iz Jaskanskog područja polazilo veliku realnu gimnaziju u Karlovcu. Među njima su bili: Franjo Koželj iz Jaske (prvi „a“ razred), Juraj Butorac, Eugen Demetrović i Vilko Colussi Marion (svi iz Jaske; drugi „a“ razred), Matšek Josip Pepi i Vladimir Pšeničnik iz Jaske te Đuro Vuković iz Vukova Brda (Žumberak) (drugi „b“ razred), Josip Kovačić i Đuro Rutnik iz Jaske te Petar Skok iz Jurkova Sela (treći razred), Dragutin Butorac i Stjepan Rihtarić iz Jaske (četvrti razred), Radoslav Lenac iz Jaske (šesti razred realke) i Vilko Mrzljak iz Krašića (šesti razred gimnazije). Ovdje treba spomenuti i da je Mirko Veslaj (rođen 6. listopada 1881.) iz Hrvatske Kostajnice iste te godine polazio treći razred, da bi već 1907. u Jastrebarskom bio svećenik na dužnosti kapelana. Popriličan broj tekstova napisao je pod pseudonimom u lokalnim novinama „Iskrena riječ“.

Profesor Franjo Zubčić školske godine 1896./97. na kraljevskoj realnoj gimnaziji u Karlovcu predavao je hrvatski i latinski jezik. Dana 10. kolovoza 1896. postavljen je za učitelja na ovom učevnom zavodu. Tada je stanovao na adresi Jastrebarsko 44 i putovao je u Karlovac na posao, da bi se narednih godina u njega i preselio. Bio je nastojnik I. a razreda. Vrijedno je spomenuti i da je učenike Mojsijeve vjere u nauku vjere obučavao rabin dr. Gavro Schwartz.

Franjo Zubčić u mladosti

 

Franjo Zubčić u mladosti

 

 

Sličan sadržaj
Marijana Matšek u djetinjstvu

 

Marijana Matšek kao djevojka

 

U popisu učenika pronalazim i nekoliko Jaskanaca. Prvi „a“ razred realne gimnazije polazili su: Batušić Janko iz Cvetkovića, Hochsinger Julije iz Jaske, Ilijanić Franjo iz Krašića, Šimecki Franjo iz Krašića, Vuković Franjo iz Vuković brda. Prvi „b“ razred Klopović Dragutin iz Cvetkovića i Peklić Ivan iz Jaske. Treći realno-gimnazijski razred Pećnjak Milivoj iz Sv. Ane, a treći realni razred Koželj Franjo iz Jaske. Četvrti gimnazijski razred Butorac Đuro iz Jaske, a četvrti realni razred Colussi Marion Vilim iz Jaske. Peti gimnazijski razred Lenac Zdravko iz Samobora (koji je kasnije doselio u Jastrebarsko kod oca i bio je urednik lokalnih novina „Iskrena riječ“ koje su izlazile 1906. i 1907.), Pollak Ladislav iz Jaske, Skok Petar iz Jurkova Sela. Šesti gimnazijski razred polazio je Butorac Dragutin iz Jaske. Ovdje treba još spomenuti da su se u gimnaziju mogli upisati svi oni koji su prethodno završili četiri razreda pučke škole. Profesor je početkom dvadesetog stoljeća dobio preseljenje iz Karlovca u Sarajevo gdje je nastavio život s obitelji.

Franjo Zubčić u vojničkim danima

 

 

Marijana Matšek i Franjo Zubčić

 

Nastavak na sljedećoj stranici.

1 2Sljedeća stranica

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button