Kolumna

Priča o nesebičnom čovjeku!

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Ovo je priča o jednom skromnom čovjeku koji je svoj cijeli život posvetio društvenom radu i boljitku društvene zajednice. Gospodin Josip Jemić je nesebična, humanitarna, požrtvovna i osoba plemenite naravi.

Josip Jemić, prvi s lijeva

 

U društvu s najmlađima

 

Prilikom nekih druženja proteklih godina na manifestacijama koje su održane u našem gradu Jastrebarskom i nekoliko događanja u Lijepoj Našoj koje je organizirano odlazila Udruge policije branitelja Jastrebarsko, susretao sam članove Kuburaške udruge “Okić-Klinča Sela”. Na tim susretima upoznao sam tadašnjeg predsjednika Udruge, gospodina Josipa Jemića, s kojim sam uvijek imao nešto zanimljivo popričati. Primijetio sam da je gospodin Josip vrlo susretljiv, zanimljiv i korektan čovjek. Kada sam iz njegovog razgovora uvidio da je mnogo toga prošao u svojem životu, odlučio sam napisati ovu priču.

Gospodin Josip je rođen 16. veljače 1941. u Drežniku Podokićkom. Osnovnu školu je polazio u Drežniku i Martinu pod Okićem, a srednje obrazovanje je stekao u Zagrebu. Ubrzo se i zaposlio u zagrebačkoj “Metalogradnji”. Uz rad se školovao za višu stručnu spremu i industrijskog poslovođu, a u istoj firmi je i završio radni vijek.

Josip Jemić (u sredini) uvijek u zanimljivom društvu

 

Samo malo, sad mi nećeš pobjeći, samo da znaš!

 

U međuvremenu je odslužio i vojnu obavezu prema bivšoj državi na ovim prostorima. Svojim je angažmanom i znanjem veliki doprinos dao realizaciji izgradnje objekata Mediteranskih igara održanih u Splitu 1979. Od istog je poduzeća primio i priznanje za dugogodišnji rad.

Iz ovih uvodnih podataka je već vidljivo da je kao mlada osoba stjecao određena znanja i iskustva na terenu i prostoru u kojem se tada nalazio. Sve je to kasnije prenio na život koji je nastavio početkom 70-tih godina kada iz Drežnika Podokićkog doseljava u Klinča Sela.

Sličan sadržaj

 

 

Svoj društveni angažman odmah nastavlja aktivno u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Klinča Sela. U tom je društvu postepeno napredovao. Prvo je postao spremištar, zatim nakon nekoliko godina potpredsjednik i na kraju i predsjednik. U nizu tih godina kao vatrogasac školovao se te postao prvo vatrogasni strojar, a zatim i časnik. U vrijeme hrvatskog Domovinskog rata osnovana je Vatrogasna zajednica općine Klinča Sela. Jedan od osnivača te zajednice bio je upravo gospodin Josip Jemić, koji je ubrzo postao i predsjednik Vatrogasne zajednice Klinča Sela. Po osnivanju Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije postaje i član predsjedništva te zajednice.

Za veliki i nemjerljiv doprinos u vatrogastvu gospodin Josip Jemić je nagrađen brojnim priznanjima i medaljama. Priznanja su to od DVD-a Klinča Sela, Vatrogasne zajednice općine Klinča Sela, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Povelja od Hrvatske vatrogasne zajednice

 

Priznanje od Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

 

Diploma od Vatrogasne zajednice općine Klinča Sela

 

Priznanje od poduzeća gdje je Josip bio zaposlen

 

Mnogi su mladići u vojnim odorama u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata bili na ratištima širom Lijepe Naše i sudjelovali u stvaranju države, a dio pučanstva je određene poslove obavljao i u pozadini. Tako je bilo i s vatrogascima koji su uvijek na najbolji i najbrži način dolazili gasiti požare i pružati svu ostalu pomoć koju su znali i mogli. Vatrogasci iz Klinča Sela su također bili uključeni u takve akcije, a naravno i gospodin Josip. Osim što su pružali pomoć ljudima, sudjelovali su u prihvatu izbjeglica, obnovili su izvore pitke vode u četiri bunara i još mnogo toga korisnoga uradili i odradili.

Uvidjevši tešku ratnu situaciju, Josip Jemić je pokazao i plemenito srce pošto je u svoj dvorišni prostor na stanovanje primio peteročlanu obitelj Špišić iz Lasinje, koja je kod njega stanovala od 1991. do 1997. Nemirni duh Josipa koji želi za svojeg života ostaviti poučni primjer mladima nastavlja se i kulturnim djelovanjem u udrugama na području općine Klinča Sela. Godine 1993. postaje član pjevačkog zbora HSPD “Dr. Antun Radić“. Godine 2009. jedan je od osnivača Kuburaške Udruge “Okić – Klinča Sela”, kojoj je jedno vrijeme bio i predsjednik. S pjevačkim zborom i Udrugom Kuburaša njeguje kulturnu baštinu, a pritom je gostovao po mnogim dijelovima i gradovima Lijepe Naše.

Josip Jemić (treći s desna) kao član HSPD “Dr. Antun Radić”

 

Zahvalnica povodom 70. obljetnice HSPD “Dr. Antun Radić”

 

Članovi Kuburaške udruge u vrijeme dok je Josip Jemić bio predsjednik

 

 

Osim društvenog i kulturnog angažmana, Josip je pokazao i veliko domoljublje te želju da svakog posjetitelja u naš kraju vežu lijepe uspomene i sjećanja za sva vremena. Član je i Hrvatske bratske zajednice sa sjedištem u Pittsburghu (Pennsylvania). O Josipu koji je u HBZ učlanio i svoju unuku Karlu pisao je i “Zajedničar” (Službeno Glasilo Hrvatske bratske zajednice u Americi). U dva je navrata gospodin Josip bio i u SAD-u, gdje je među našim iseljenicima promovirao svoj kraj, kulturu i domoljublje.

Iako je već u visokim godinama, kao član Kuburaške udruge “Okić-Klinča Sela” koja ove godine slavi desetu obljetnicu i kao član HSPD “Dr. Antun Radić” i dalje redovito i s zadovoljstvom nastupa na brojnim manifestacijama. Da bi se na taj način promicala kulturna baština svojega kraja potrebni su uz vrijeme, velika volja, razumijevanje, podrška i način razmišljanja koje oplemenjuje samog čovjeka i okolinu.

Mišljenja sam da osoba poput gospodina Josipa zaslužuje ovakvu priču koja može biti putokaz svima onima mladima koji žele, mogu i znaju da se o našem kraju priča i sazna na jedan način koji svi zajedno njegujemo i konačno zaslužujemo.

potpis na glagoljici

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button