Kolumna

Zagi javlja!

2. dio

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

U nastavku slijedi drugi dio priče o Univerzijadi koja je održana i u Jastrebarskom kao jednom od suorganizatora i na koji je način tih dana živjelo Jastrebarsko uz pomoć 126 dobrovoljaca tog sportskog događaja.

Za vrijeme košarkaških utakmica u našem mjestu Jastrebarsko, informativni centar je bio smješten u turističkom uredu i radio je od 7 do 22 sata. Ulaznice za utakmice mogle su se nabaviti u turističkom uredu, kao i suveniri Univerzijade. U pretplati su se ulaznice mogle kupiti i preko sindikalnih organizacija. Na Radio Jaski u emisiji „Nedjeljom u 12“ tema je bila „Univerzijada u Jastrebarskom“, a gostovale su osobe iz Organizacijskog odbora. U toj jednosatnoj emisiji mještani Jastrebarskog su se mogli direktno javiti i postaviti pitanja. Među prvim gostima hotela „Jaska“ bilo je četrdesetak turista iz Sovjetskog Saveza i petnaestak iz Japana. Bratska općina Prijedor uključila se u kulturno-zabavni program u Jastrebarskom te je poslala određeni broj kuhara iz Prijedora na ispomoć u hotel „Jaska“ za vrijeme Univerzijade. Oni su pripremali specijalitete bosanske kuhinje. U vremenu od 17. do 19. srpnja jela su pripremali i kuhari iz bratskog Majdanpeka uz specijalitete i tradicionalna jela iz SR Srbije. U Pionirskom centru „Bratstvo i jedinstvo“ amatersko likovno društvo „Ljubo Babić“ je otvorilo izložbu slikarstva i kiparstva pod nazivom „Naš zavičaj u djelima likovnih umjetnika“. U večernjim satima od 22.00 do 02.00 sata na Strossmayerovom trgu nastupala su četiri vokalno-instrumentalna sastava. Bili su to „Naši dani“, „Crni tigrovi“, „Orion“ i „Plima“.

Jedna od akreditacija
I na ovaj se način pratila košarkaška utakmica u Jaski

Na ovom koncertu je bilo nekoliko nagradnih igara, a organizirala ga je Radio stanica Jastrebarsko. Voditelji programa bili su Ivica Krčelić, Ljiljana Hranilović i Dražen Dajić. U sklopu popratnih priredbi Univerzijade, moto-cross klub „Ina- Jaska“ organizirala je na stazi u Mladini Međunarodno prvenstvo motocikala s prikolicama i prvenstvo Hrvatske u klasi 125 i 250 ccm. Na Strossmayerovom je trgu jedan dan održan i dan umijeća starih zanata gdje su svoje znanje pokazali majstori: kovači, opančari, košaraši, licitari, lončari, metlari, tkalje i vezilje. Prodajnu izložbu tradicijskih zanata pripremio je Zavičajni muzej Jastrebarsko kojeg je vodila prof. Dragica Cvetan. Uz izložbu je tiskan i popratni katalog. Prilikom otvorenja na Strossmayerovom trgu je održan i mimohod sudionika smotre KUD-ova općine Jastrebarsko, predvođen limenom glazbom DVD-a Domagović. Prilikom te manifestacije sudjelovalo je i Društvo „Bratstvo“ naših radnika na radu u austrijskom Innsbrucku. Oni su sa prijateljskim društvom iz Sv. Jane odigrali i tromeč u nogometu, stolnom tenisu i šahu.

Košarkaško natjecanje
Pokloni za košarkaše
Pružanje pomoći
Zamjena koša

 

Povijest košarke

Press bilten je izlazio na tri službena jezika (hrvatsko-srpski, engleski i francuski). U biltenu broj 2. je zapisano da će se u Jastrebarskom odigrati devet košarkaških utakmica i tim povodom je navedeno nekoliko glavnih podataka o košarci. Ovaj je sport 1891. izmislio James Naismith, nastavnik tjelesnog odgoja u SAD. U prvim počecima igralo se ragbi loptom, a kad je zamijenjena okruglom loptom ova igra postala je prava atrakcija. Koš je u to prvo vrijeme po zamisli Naismitha, bio na zemlji i tek je kasnije podignut. Na prostorima bivše države košarka je 1923. prvi puta prikazana. Tek je 1940. odigrano prvo prvenstvo i to u Borovu. Na Olimpijskim igrama već se igralo od 1936. U Jastrebarskom je prva službena košarkaška utakmica za muškarce odigrana u proljeće 1983. Četiri godine kasnije, 19. ožujka 1987. u Jastrebarskom je odigrana i ženska košarkaška utakmica. Tog je datuma igran finalni turnir prvenstva SR Hrvatske za juniorke. Bilo je to između ekipa „Murse“ i „Dubrave“. Nakon tri odigrane utakmice „Univerzijade“ u Jastrebarskom organizatoru je stiglo mnogo pohvala i lijepih riječi. Pohvale su uputili: Antonio Miguel Dias, trener košarkaške reprezentacije Španjolske, Wayne Brabender, pomoćni trener Španjolske i svjetski poznat košarkaš Real Madrida, Pablo Gabriel Sanguinetti, novinar iz Urugvaja, Ashley Meerdo, fotoreporter iz Finske, Emilio Arnau, novinar iz Španjolske, dr. Dragan Đurić, predsjednik AMSJ, Roberto Quteirino, konzultant za sport iz Madrida, Zdenko Lukman, glavni rukovodilac natjecanja u Jastrebarskom, Are Eller, TV sportski komentator iz Tallina i Vladimir Pokaz, rukovodilac sudačke službe košarkaškog turnira Univerzijade. Dana 12. srpnja u Jastrebarskom je odigrana utakmica Japan – Hong Kong (125:67) uz 200 gledatelja, a dan kasnije, 13. srpnja, Meksiko – Finska (89:86) uz 200 gledatelja.

Izlazak na teren dvorane u Jastrebarskom
Bilo je i atraktivnih poteza

 

Izvođenje slobodnih bacanja

Osim ovih muških utakmica u Jastrebarskom je odigrana, dana 11. srpnja i utakmica košarkašica između Kanade i Španjolske (85:73) uz 200 gledatelja. Na toj je utakmici liječnička pomoć pružena sucu utakmice iz Izraela radi lakšeg istegnuća mišića noge. Dana 14. srpnja u Jastrebarskom nije odigrana planirana utakmica muškaraca između Egipta i Libije, pa je registrirana u korist Egipta. Zadnja sedma utakmica u Jastrebarskom je odigrana 15. srpnja između muških reprezentacija SR Njemačke i Turske. Bila je to utakmica za plasman između 11-20 mjesta. Treba se još jednom prisjetiti i parole Univerzijade koja je bila „Svijet mladih za svijet mira“, a slijedeća Univerzijada održana je1989. u Sao Paolu. U petom sačuvanom biltenu su arhivirani i pohranjeni brojni medijski napisi o košarkaškim natjecanjima i događanjima u Jastrebarskom.

 

Za ove podatke koje objavljujem zahvaljujem svim onim osobama koje su mi svojim podacima i fotografijama pomogle da se prisjetimo jednog sportskog događaja u kojem se istaknulo naše Jastrebarsko.

Zdenko Vuković Cena

Povezane vijesti

 

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Povezane vijesti

Back to top button