Kolumna

Zagi zove, dajte love!

1. dio

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.
Maskota Zagi

Izvršni odbor FISU-a je 12. svibnja 1984. u Veneciji prihvatio kandidaturu Zagreba. Godine 1987. je u Zagrebu održana 14. ljetna Univerzijada, a tom su prilikom i u školskoj sportskoj dvorani u Jastrebarskom odigrane košarkaške natjecateljske utakmice.

Još u vrijeme bivše države na ovim našim prostorima godine 1987. održana je Univerzijada (svjetsko studentsko natjecanje), a domaćin je bio grad Zagreb. Bilo je to u razdoblju od 8. do 19. srpnja, a nastupile su 128 države svijeta. Tu Univerzijadu pamtimo i po maskoti Zagiju, za koju se naveliko prikupljao donatorski novac. Već tri godine ranije počele su pripreme i građevinski radovi na mnogim objektima koji su izgrađeni ili uređivani. Godine 1983. u Jastrebarskom je otvorena sportska dvorana pri osnovnoj školi, da bi se za košarkaška događanja posebno uređivala i prilagođavala tadašnjim potrebama za odigravanje utakmica. Uz dvoranu, uređivao se i okoliš oko školske zgrade. Mjesto Jastrebarsko se počelo pripremati godinu dana ranije. Prilikom tog događaja redovito je izlazio i Press Bulletin, a izdavao ga je Odbor za informiranje press službe Organizacijskog odbora Univerzijade 87 u Jastrebarskom. Press je bio smješten u prostorijama OŠ “Milan Mraović Simić”.

Press bilten broj 1
Press bilten broj 2

Budući da sam upravo od našeg sugrađana Damira Severinca došao u posjed pet takvih biltena iz kojih se može mnogo toga iščitati i saznati, odlučio sam napisati jednu lijepu priču da nas podsjeti na nekadašnja vremena. U prvom broju Damir Severinac je zapisao: Ono što se već vidi potvrđuje da nas je Univerzijada natjerala da razmislimo o svom gradu, o njegovu trgu, ulicama, trgovinama, fasadama objekata, da ih uredimo zbog njegove i naše dobrobiti. To je najznačajniji rezultat koji će ostati gradu i građanima, to je najznačajnija pobjeda koja se u utrci s vremenom, inflacijom, objektivnim i subjektivnim teškoćama mogla izboriti. Ovdje bih samo skrenuo pažnju da Jastrebarsko tada još uvijek nije bio grad, ali Damir Severinac ga je već tada tako nazvao. Bilo je to vrijeme kad baš i nije bilo previše novca, ali Jastrebarsko je s brojnim radnim kolektivima i vrijednim mještanima te donacijama pružilo maksimum moguć u tom trenutku. Bila je to godina kad se Jastrebarsko naveliko uređivalo. Trebalo je u deset dana, koliko je Jastrebarsko bio domaćin, sve posložiti na najbolji mogući način.

Uređenje okoliša oko zgrade osnovne škole u Jastrebarskom

 

Brojni jaskanski izlozi bili su u znaku Univezijade

Prije samih natjecanja snimljen je 20-minutni spot o Univerzijadi, a općina Jastrebarsko je kao jedan od suorganizatora bila zastupljena sa 3 minute. Organizacioni odbor u Jastrebarskom štampao je turistički prospekt „Jastrebarsko i Univerzijada“. Radna grupa za odabir kulturno-zabavnog programa odlučila se na razini bivše općine za program. Posebno je u biltenu zanimljiv podatak bio koje su sve organizacije udruženog rada doznačile poveća financijska sredstva po SAS-u za potrebe Univerzijade. Valja ih nabrojiti i prisjetiti se vremena u kojem su radne organizacije postojale u bivšoj općini Jastrebarsko: Jaskavino, OOUR Jamnica, URO Jaska, PPRO Zdenčina, Poljoprivredna stanica, Šumarski institut, Savremena žena, Betonproizvod, Komunalna radna organizacija, Vinogradarska zadruga Gornji Desinec, SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja, SIZ-a kulture, SIZ-a fizičke kulture, SIZ-a socijalne zaštite, SIZ-a za lokalne ceste, SIZ-a za komunalnu i stambenu djelatnost, SIZ-a za protupožarnu zaštitu, Dom zdravlja „Dr. Vlasta Rendulić“, Ljekarna Jastrebarsko, Palma Donja Reka, Samostalni privrednici i Zangrad. U 1986. jednodnevnu zaradu su uplatili: Općinska uprava, OOUR Progres, URO Jaska, Japetić, Šumarski institut, Betonproizvod, SIZ-a zdravstva, Dom zdravlja „Dr. Vlasta Rendulić“, Ljekarna Jastrebarsko, Zangrad, RZ SIZ-a stanovanja, RZ Općinskog suda, Centar za socijalni rad, RZ Osup-a, Šumarstvo, OŠ „Milan Mraović Simić“ i DPO. U 1987. jednodnevnu su zaradu uplatili: Općinska uprava, OOUR Jamnica, OOUR Progres, PPRO Zdenčina, Betonproizvod, Komunalna radna organizacija, SIZ-a zdravstva, Dom zdravlja „Dr. Vlasta Rendulić“, Ljekarna Jastrebarsko, Zangrad, RZ Općinskog suda, RZ OSUP-a, OŠ „Milan Mraović Simić“, AMD Amater, DPO (OK SSRH, OK SKH, OK SSO, OSV, SRVS, OO Crvenog križa), OŠ Krašić-Pribić-Kostanjevac, Šumarstvo i Savremena žena.

Organizacioni odbor Univerzijade u Jastrebarskom, činili su: Dragutin Janković, predsjednik Organizacionog odbora, Mirko Sečen, tajnik Organizacionog odbora, te članovi Organizacionog odbora: Stjepan Horvat, Nedjeljka Jerčinović, Ante Kapac, Ivica Kartelo, Ivica Lafter, Vid Majcunić, Željko Orešković, Vladimir Pintar, Ivan Ribar, Juraj Živković i Nikola Žunac.

Operativna jedinica je bila slijedećeg sastava: Mladen Čop, rukovodioc te ostali: Dragutin Janković, Vid Majcunić, Vilko Matičić, Vladimir Mikšić, Vladimir Pintar, Ivan Ribar, Mirko Sečen i Damir Severinac.

Tehnički sektor je predvodio rukovodioc Vladimir Mikšić, a uz njega su još bili: Zlatko Smolčić (ložač), Nevica Bosilj (čistačica), Damir Kostelac (čistač), Vilma Perković (čistačica), Dragica Ponjević (čistačica), Ljubica Rudar (čistačica), Željko Dragović (električar), Marijan Kostelac (vatrogasac), Franjo Mataušić (vatrogasac), Ivan Smolčić (PTT mehaničar), Ranko Antonijević (radio mehaničar) i Dragutin Jerečić (čuvar).

Otvorenje press centra u Jastrebarskom
Mimohod mladih sportaša ulicama Jastrebarskog

Sektor za informiranje imao je voditelja press centra. To je bio Damir Severinac, a uz njega su zaduženja imali: Marijan Vic (urednik), Ilija Obradović (informator), Dragica Severinac (novinar), Božena Jengić (prevodilac), Olga Obradović (prevodilac), Jasenka Dikšić (daktilograf), Mirjana Kupina (daktilograf), Jasna Bakšić (hostesa), Vladimira Jurišica (hostesa), Dražen Breitenfeld (kurir), Igor Sečen (kurir) i Pavao Ivančić (tehnički urednik).

U sektoru za financije su bili: Vid Majcunić, rukovodioc, i ostali: blagajnici Ivan Maček i Ivan Vukić, zatim Božidar Jurković, Mladen Severinac, Željko Bedić, Nenad Bobinski, Josip Ilečić i Renato Majcunić.

Sličan sadržaj

Sektor za medicinu su činili: Marijan Lencur, rukovodioc, liječnici Velimir Budinšćak i Neda Radmanović i ostali: Darinka Bauer, Dragica Prčić, Zoran Savić, Janko Stanko, Petar Celić, Vlado Delić, Zdenko Gojmerac i Franjo Hrvoj.

U Sektoru za snabdijevanje su bili: Anđelko Fabek, rukovodioc, zatim: Biserka Dinarina, Josip Pavković, Dragutin Štetner, Zdravko Dragović, Zdravko Miljević, Igor Pulig, Ivan Grahor, Dubravka Madžarac, Matija Piškurić, Ljiljana Rađenović i Stjepan Šoštarić, voditelj snabdijevanja.

Sektor elektronske tehnologije činili su: Damir Lacković, voditelj, te operatori: Davor Balaban, Mario Kovačić i Ronald Sečen. Koordinator sektora za kulturu i zabavu je bio Mirko Bakšić.

Osim gore navedenih postojao je i Odbor za sport koji je bio podijeljen na sudačku službu, sekretarijat, tehničku službu, radnu grupu za organizaciju zdravstvene službe i radnu grupu za sportske aktivnosti i pripremu sportskih objekata, radnu grupu za uređenje grada i funkcioniranje komunalne službe, pa radna grupa za snabdijevanje i funkcioniranje uslužnih djelatnosti, radna grupa za promet i sigurnost, radna grupa za kulturne djelatnosti, radna grupa za informativno-propagandnu djelatnost i radna grupa za financiranje i investiranje. Zasebno je postojala i operativna grupa za provođenje zajedničkog programa higijensko-epidemioloških mjera zaštite za vrijeme Univerzijade.

Konačno, dana 9. srpnja 1987. u Jastrebarskom je započeo košarkaški dio natjecanja, a poruka Univerzijade u Zagrebu je glasila: „Druženje, mir, okupljanje“. Košarkaši su bili podijeljeni u deset skupina po tri reprezentacije. U Jastrebarskom su igrale reprezentacije iz zemalja: Sudan, Bugarska, Čehoslovačka, Kuvajt, Španjolska i SR Njemačka. Dana 9. srpnja prije utakmice Sudan – Bugarska (139:34) uz 800 gledatelja, goste je u ime Jastrebarskog pozdravio Vladimir Pintar, predsjednik Skupštine općine Jastrebarsko. Drugi dan 10. srpnja odigrana je utakmica Čehoslovačka – Kuvajt (147-49), uz 250 gledatelja, a trećeg dana, 11. srpnja Španjolska – SR Njemačka (85-61) uz rekordan broj gledatelja, oko čak 1000.

Vladimir Pintar pozdravlja prisutne goste prilikom prve utakmice
Sve je bilo spremno za početak natjecanja

Jastrebarsko je bio jedan od suorganizatora Univerzijade, među kojima su bili i: Varaždin, Čakovec, Sisak, Karlovac, Bjelovar, Petrinja, Zelina, Kumrovec, Krapina i Vrbovec.

Nastavit će se…

 

Za ovu sam priču koristio sam isključivo literaturu koju sam dobio od gospodina Damira Severinca.

Zdenko Vuković Cena

Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

Sličan sadržaj

Back to top button